Vi er medlem af Den Danske Dyrlægeforening lille logo

Min hund skal have hvalpe

Når din hund skal have hvalpe, er det vigtigt, at du først og fremmest forbereder dig på selve fødslen. Når hvalpene så er kommet til verden, er der desuden en række ting, du bør være opmærksom på for at sikre, at både din hund og de nye hvalpe har det godt. Her kan du blive klogere på din hunds drægtighed og fødsel, samt hvornår den egentlig kan få hvalpe. 

Drægtighedsperioden og fødslen

En drægtighedsperiode for en hund tager omkring tres dage, og i den sidste uge af drægtighedsperioden begynder hunden at forberede sig på fødslen.
Selve fødslen varierer i tid, alt efter om hunden har prøvet det før. Fødslen starter med en opblokningsfase, hvor livmoderhalsen begynder at åbne sig. Her er det vigtigt for hunden, at den kan “bygge rede”, og man bør derfor anskaffe sig en fødekasse, hvor hunden kan gøre dette som en del af forberedelserne til fødslen. Herefter begynder presseveerne, og inden for den første time fødes den første hvalp typisk, og efter endnu en times tid vil alle hvalpe oftest være født. Herefter rengør hunden hvalpene og giver dem mælk. Det er vigtigt at følge nøje med i, om hunden har nok mælk til alle sine hvalpe. Derfor bør hvalpene vejes dagligt.

Hvornår kan en hund egentlig få hvalpe?

Hunde starter typisk med at komme i løbetid, allerede fra mellem de er 7 og 12 måneder gamle – og fra dette tidspunkt kan de blive drægtige. Der kan dog opstå komplikationer i forbindelse med fødsler blandt helt unge hunde, og derfor kan det være en god idé at vente til efter første løbetid. Der er ikke nogen officiel alder for, hvornår hunde må få hvalpe. Men når hunden først er omkring to år gammel, er risikoen for fødselskomplikationer væsentligt mindre.
Hvis din hund ikke har fået hvalpe før, bør den ikke blive drægtig efter femårsalderen. Hunde, der tidligere har fået hvalpe, kan blive ved med at få hvalpe op til otteårsalderen.
Der er mange ting, man skal være opmærksom på, når en hund skal have hvalpe. Er du i tvivl om noget, eller har du brug for mere information og gode råd, så kontakt Østerbro Dyreklinik via kontaktformularen eller på telefon 32 21 00 21 .


Få de seneste nyheder med nye tiltag, anbefalinger, advarsler og tilbud fra Østerbro Dyreklinik

Kontakt

Østerbro Dyreklinik

Strandboulevarden 117
2100 København Ø

32 2100 21
info@osterbrodyreklinik.dk


Vi bor her

Find vej

  • Parkering: Der er gode muligheder for parkering tæt på Østerbro Dyreklinik.
  • Bus: Bus nr. 8A har stoppested lige udenfor døren.
  • S-tog: Linie A og E stopper på Nordhavn station med ca 8 minutters gang til klinikken.

Medlem af

Den Danske Dyrlægeforening logo
×

Skriv | Write

Ring | Call

Menu