Skal knuden fjernes? Har min hund eller kat kræft?

Skal knuden fjernes? Har min hund eller kat kræft?

Kræft er og bliver en forfærdelig sygdom, som de fleste mennesker frygter. Både dyr og mennesker kan blive ramt af sygdommen – være heldige og blive 100 % helbredt, fordi sygdommen blev opdaget i tide. Desværre kan man også opleve det modsatte. Nemlig at overse eller mistolke symptomerne på kræft, så behandlingen kommer for sent i gang – eller simpelthen blive ramt af en uhelbredelig kræftform, der ikke viser sig, før det er for sent.

Hvilke symptomer skal jeg holde øje med?

I princippet kan stort set alle ændringer i et dyr (eller menneskes) sundhedstilstand eller velbefindende være tegn på kræft. Der er ingen symptomer, som man med sikkerhed kan sige er kræft – og der findes omvendt heller ingen symptomer, der i sidste ende ikke kan udelukkes at have med kræftsygdom at gøre. Dog er der nogle tegn, der er værd at give mere opmærksomhed end andre og altid søge dyrlæge, hvis man skulle lægge mærke til.

 • Knuder: Knuder er et meget hyppigt tegn på kræft. Knuder kan sidde alle steder på kroppen f.eks. i huden, brystkirtlerne eller i munden. De fleste ejere får øje på dem, der sidder i huden. Læs mere om hudknuder længere nede.
 • Vægttab (uden kendt årsag)
 • Træthed (sover mere, har mindre energi og lyst til de ting, de plejer at finde glæde ved)
 • Sår – især skal man holde øje med blødende sår, og sår der ikke vil hele
 • Asymmetri: Er kinden i den ene side, større end den anden, eller har testiklerne forskellig størrelse.
 • Øget bugomfang
 • Nedsat appetit – eller det modsatte (evt. synkebesvær)
 • Hoste
 • Blødning fra en kropsåbning
 • Vedvarende opkast eller diarré

Jeg har opdaget en knude, er det kræft?

Det er rigtig tit, at man som dyrlæge står ved siden af en ejer, der har opdaget en knude på sin hund eller kat og ønsker en vurdering af, om det er kræft eller ej.
Desværre er vores svar næsten altid: ”Det kan jeg desværre ikke svare på med sikkerhed uden at undersøge det nærmere”.
Generelt er der dog gode og mindre gode tegn, som man indledningsvis kan forholde sig til, hvis knuden sidder i huden:
Tegn på, at der mest sandsynligt er tale om en godartet knude:

 • Knuden er ikke øm
 • Har en glat overflade og er blød i konsistensen
 • Vokser langsomt
 • Er forskydelig (kan rykkes frem og tilbage)
 • Knuden sidder på en ung patient (men pas på her – vi finder desværre ofte de mest aggressive og hurtigt voksende kræftformer hos de yngre patienter.

Tegn på, at der mest sandsynligt er tale om en ondartet knude:

 • Patienten regere med ubehag, når knuden berøres
 • Er nopret/uregelmæssig i overfladen
 • Vokser hurtigt
 • Sidder fast adhæreret til underlaget
 • Der er sår på knuden
 • Hunden eller katten forsøger at slikke eller bide i området.

Det kan ikke understreges nok – er man det mindste i tvivl, kan man kun stille en korrekt diagnose ved at undersøge en prøve.

Det kunne være gået gruelig galt: Historien om atypisk kræftpatient, som jeg aldrig glemmer.

En ung – og bekymret ejer, bestilte tid til sin 8 måneder gamle Foxterrier, fordi han havde opdaget en lille vorte på dens næse. Samme ejers forrige hund var død af kræft, og ejer var nu naturligt bekymret for, at denne hund nu også var alvorligt syg.
Da den nye hund ikke var i familie med den tidligere, beroligede jeg ejer med det samme. Fortalt ham, at det jo lignede en meget lille og uskadelig vorte – og at det var meget usandsynligt, at så ung en hund havde kræft. Selvfølgelig ville jeg fjerne den, hvis han var bekymret – naturligvis skulle vi holde godt øje med, at den ikke ændrede sig, men jeg ville altså dårlig være bekendt, at ejer skulle betale for en operation, når risikoen var så lille. Heldigvis tilføjede jeg som altid …..- men man kan naturligvis ikke vide noget med sikkerhed uden at tage en prøve.
Ejer ville have knuden væk, så den blev fjernet to dage senere– og det viste sig, at der rent faktisk var tale om kræft. Heldigvis var hele knuden blevet fjernet under operationen og heldigvis har der ikke været tilbagefald, selvom det nu er 5 år siden, at jeg blev mindet om, hvor forsigtig man skal være i sine anbefalinger, når det drejer sig om knuder og gevækster.

Det modsatte oplever vi også – En solstrålehistorie fra september:

Faktisk er det denne historie, der inspirerede mig til dette nyhedsbrev:
En lørdag morgen modtog jeg en e-mail fra en bekymret ejer, der gerne ville have en tid hurtigst muligt. Hun havde opdaget en knude i brystet på sin 10 år gamle hund – der tidligere havde fået fjernet en ´kræftknude fra brystet. Ejer kom forbi samme dag – og der var tale om en ret stor knude, der så ud til at vokse hurtigt. Vi blev enige om, at fjerne knuden hurtigst muligt, men da vi åbnede op for at fjerne knuden, kunne vi se, at det så meget alvorligt ud. Operationen var meget mere kompliceret, end vi først havde troet – og ikke mindst var knuden fyldt med kar, hvilket nærmest er ensbetydende med, at den er ondartet. Jeg skulle virkelig tage mig sammen til at ringe ejeren op – for hun elsker sin hund højt og var i forvejen meget bekymret. Uden selv at tro på det prøvede jeg at berolige lidt ved at sige, at intet jo er sikkert, før prøvesvaret foreligger……- og det er præcist som det er . Trods alle odds viste det sig faktisk, at der var tale om en atypisk men godartet knude. Det var en glad dyrlæge, der fik lov at ringe ejeren op og fortælle den gode nyhed. Meget tyder på, at der er flere gode år tilbage i Jaja – og de opmærksomme ejere, hun er så heldig at have skal nok reagere hurtigt, hvis det skulle blive nødvendigt

Vi deltager i dyrlægernes verdenskongres.

Verdenskongressen for dyrlæger er en årligt tilbagevendende begivenhed, der i år finder sted i København fra mandag den 25. september til torsdag den 28. september.

Østerbro Dyrekliniks dyrlæger deltager også, og det bliver spændende at følge de mange foredrag og få en masse ny og brugbar viden.

Klinikken holder stadig åbent, men da hele landets dyrlæger er samlet, vil det være lidt mere svært end normalt at få tid til rutineting som f.eks. vaccination. Vi reserverer naturligvis nogle tider til akutte patienter – men husk at ringe i god tid, hvis du får brug for en dyrlæge.

Kontakt os

Ring på tlf. 32 21 00 21,
send en email til info@osterbrodyreklinik.dk eller benyt vores kontaktformular

Kontakt os

Klinikkens åbningstider

Mandag 07.00 - 17.00
Tirsdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 18.00
Torsdag 08.00 - 17.00
Fredag 08.00 - 17.00
Lørdag 09.00 - 14.00
Søndag Lukket

Følg os på Facebook

20. maj
2022

❤️ GOD WEEKEND ❤️ Ugen her på klinikken har været travl, og vi har løbet stærkt for, at give jets kæledyr den bedste behandling 🏃‍♀️🏃‍♂️ …

Se opslaget her
16. maj
2022

❤️ Har din hanhund fået forårskuller? ❤️ For nogle hanhunde kan foråret med de mange løbske tæver være en frustrerende tid for andre betyde…

Se opslaget her
12. maj
2022

❤️KLINIKKEN ER LUKKET I MORGEN GRUNDET HELLIGDAG❤️ Vi er at finde på klinikken igen på lørdag og i næste uge 😍

Se opslaget her

4,6

Baseret på 86 anmeldelser
RONONI

(Translated by Google) Sweet and weird (Original) Søde og rare.

Mette Locht

(Translated by Google) Fantadtiske. Empathic. Sweet professional. (Original) Fantadtiske. Empatiske. Søde professionelle.

Helmer Thomsen

(Translated by Google) I felt safe, and was well treated. My dog ​​also got a good treat.😂🐕 (Original) Jeg følte mig tryg, og blev godt behandlet.…